Opstellen van een llms.txt


AI-bots zijn in opmars. Steeds meer mensen vinden informatie niet langer via Google, maar via AI-assistenten zoals ChatGPT, Perplexity of andere slimme zoektools. Voor website-eigenaren betekent dat een verschuiving: zichtbaar zijn in AI-resultaten wordt minstens zo belangrijk als goed scoren in zoekmachines.

Het llms.txt-bestand speelt hierin een sleutelrol. Dit bestand is vergelijkbaar met een XML-sitemap, maar dan specifiek bedoeld voor AI-bots. Het geeft aan welke delen van je website gebruikt mogen worden voor weergave in AI-resultaten en zo de content optimaal vertegenwoordigt in de wereld van AI.

Het is een gestructureerd overzicht van je website en kun je eenvoudig zelf maken in Kladblok of Notepad++. De structuur lijkt op die van een markdown-document dat AI-systemen dit automatisch kunnen lezen en interpreteren.

Opbouw van een llms.txt

  • Gebruik # voor een hoofdtitel (H1). Dit is meestal de naam van je website.
  • Direct daaronder kun je met > een korte omschrijving toevoegen van je website, inclusief algemene instructies voor AI-bots.
  • Gebruik ## (H2) om hoofdonderdelen of secties van je website aan te geven, zoals "Expertises", "Artikelen" of "Over".
  • Onder elke sectie plaats je een lijst van pagina’s:
    • Gebruik - voor een opsomming.
    • Zet de paginatitel tussen [ en ], gevolgd door de URL tussen ( en ).
    • Voeg na een : een korte omschrijving en eventuele instructies toe.

Let op: AI-bots hechten meer waarde aan onderdelen die hoger in het bestand staan. Plaats dus belangrijke pagina’s of secties bovenaan.

Afwijken van de structuur

Je bent niet verplicht om de structuur van je website één-op-één te volgen. Je kunt bijvoorbeeld extra secties toevoegen.

  • Belangrijk. Voor content die extra aandacht verdient.
  • Optioneel. Voor minder relevante pagina’s.
  • Niet toegestaan. Voor content waarvan je liever niet hebt dat AI-modellen deze gebruiken (vergelijkbaar met robots.txt). AI-systemen bepalen zelf of ze deze richtlijnen volgen.

Ben duidelijk

Je hoeft geen technische taal te gebruiken, want AI-systemen kunnen natuurlijke taal goed begrijpen. Het is belangrijk dat je duidelijk en ondubbelzinnig schrijft. Vermijd sarcasme, vaagheden of tegenstrijdige aanwijzingen en geef precies aan wat AI wel of niet mag doen.

Opslaan en plaatsen

Met het paginatype llms.txt wordt publiceren eenvoudig en automatisch geregeld.

  • Sla je bestand op met de bestandsnaam llms.txt
  • Maak onder Instellingen/Settings het nieuwe  paginatype 'llms.txt' aan.
  • Klik op Bewerken en voeg het bestand toe.
  • Publiceer de pagina.

Het CMS plaatst nu het bestand automatisch in de root van je domein (net als robots.txt). De url wordt dan: https://www.website-url.nl/llms.txt.

Meertalige websites

Heeft je website meerdere talen, zoals Nederlands en Engels? Dan plaats je het llms.txt-bestand in de hoofdtaal (meestal Nederlands). In het daadwerkelijke llms.txt-bestand neem je zowel de Nederlandstalige als Engelstalige pagina’s op, zodat AIs de volledige meertalige structuur van je website begrijpen.

Generator

Er zijn een aantal tools die helpen bij het opstellen of controleren van een llms.txt. Bijvoorbeeld https://writesonic.com/free-tools/llms-txt-generator. Met deze gratis tool kun je met je domeinnaam automatisch een conceptversie van een llms.txt-bestand maken. De generator brengt je belangrijkste pagina’s in kaart en voorziet ze van korte beschrijvingen.

Wanneer je de gegenereerde tekst kopieert, doe dit via de ‘Copy’-knop. In het voorbeeldscherm worden sommige headings als visuele koppen weergegeven in plaats van met #-tekens. Door te kopiëren met de knop, krijg je de juiste opmaak.

Je kunt deze tool gebruiken als uitgangspunt. Het het is aan te raden om het bestand daarna handmatig te controleren en aan te passen. Zeker om ook een eventueel 2e taal toe te voegen. Een automatisch gegenereerd bestand kan een goede start zijn, maar zal nooit zo nauwkeurig zijn als wanneer je zelf bepaalt welke pagina’s belangrijk zijn en welke instructies gelden.


Heb je hulp nodig?

Heb je vragen over het opstellen en publiceren van je llms.txt-bestand? Bekijk het voorbeeld van TNO Fast Track of neem contact op. We denken graag met je mee en ondersteunen je waar nodig.